Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Από που είναι ο Χριστιανισμός;

Είδα ξανά τα 3 βίντεο του zietgeist που αφορούν τον χριστιανισμό [ 1, 2 και 3 ] και αποφάσισα να το ψάξω λίγο καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα.

Αρχικά έψαξα να βρω, μία ιστοσελίδα (στα ελληνικά) που να παρουσιάζει ομοιότητες του χριστιανισμού, με παλαιότερες θρησκείες (όπως η αιγυπτιακή), δεν μου έκανε καθόλου εντύπωση που δεν βρήκα τίποτα γι αυτό, παρά κάποιοι δωδεκαθεϊστές που έλεγαν τα δικά τους. Έτσι αναγκάστηκα να ψάξω στα Αγγλικά και βρήκα μία ενδιαφέρουσα σελίδα ολοκληρωμένη που παρουσιάζει ακριβώς αυτό που έψαχνα.
http://www.wilsonsalmanac.com/jesus_similar.html (είναι το πρώτο μέρος)
http://www.wilsonsalmanac.com/jesus_similar1.html (το δεύτερο μέρος)_________________________________
Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση στο βίντεο του zeitgeist είναι ο συνδυασμός ζωδιακού κύκλου, εποχών,ισημεριών και ήλιου. Συμβολικά στον χριστιανισμό, ο ήλιος είναι ο Χριστός. Το ερώτημα είναι αν ο συμβολισμός ευσταθεί και έχει κάποια δόση αλήθειας, αν συμβαίνει αυτό δεν θα μπορούσαμε εύλογα να υποθέσουμε, πως ήταν μία από τις συνηθισμένες προσωποποιήσεις που έκαναν οι άνθρωποι παλιά σε διάφορα φυσικά φαινόμενα και στοιχεία της φύσης;
_________________________________

Τέλος αφού ο χριστιανισμός αποδεικνύεται με βάση τα παραπάνω, πως είναι μία αντιγραφή, γιατί θεωρούμε τις προγενέστερες θρησκείες από αυτόν 'γελοίες' και ο χριστιανισμός από μία μερίδα ανθρώπων θεωρείται σοβαρή;

-----------------------
Το κείμενο είναι δικό μου και το έχω δημοσιεύσει και σε φόρουμ.

5 σχόλια:

 1. Εδώ θα βρεις πολύ ψωμί.
  http://www.pare-dose.net/?cat=2091

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ενδιαφέρον πολύ θα τα μελετήσω, ευχαριστώ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο προβληματισμός σου είναι ολίγον απλοϊκός, αν θες μια πραγματική απάντηση. Να αποκαλείται "Ήλιος" μια μεγάλη προσωπικότητα είναι πολύ κλασικό την εποχή εκείνη. Απλό παράδειγμα ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, με το προσωνύμιο Sol Invictus-τύποωσε και πολλά νομίσματα με την εν λόγω επιγραφή. Ο Ιησούς δεν ταυτίζεται πουθενά με τον Ήλιο στην χριστιανική γραμματεία (πολύ θα ήθελα να μου παραθέσεις μια αξιόπιστη πηγή), πρωτοχριστιανική, πατερική και σύγχρονη. Μόνο στον κανόνα υπάρχει μια φράση "Ήλιος της Δικαιοσύνης" που μάλλον επηρρέασε τον Οδυσσέα Ελύτη στο γνωστό ποίημα.

  Τι πάει να πει: "ο χριστιανισμός είναι μια αντιγραφή";Δεν μιλάμε για εκτυπωτές laser, μιλάμε για λατρευτικούς τύπους οι οποίοι επηρρεάστηκαν από τη συμβίωση των λαών, το πέρασμα του χρόνου, τη γλώσσα και την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να θρησκεύει. Και οι δρυίδες στην Ελβετία έκαναν αγιασμούς τόπων με νερό. Σημαίνει πως ο χριστιανισμός είναι αντιγραφή του...δρυισμού;

  Αν είναι να κάνουμε κριτική, ας την κάνουμε με στοιχεία και όχι αλά Άδωνις Γεωργιάδης.

  Emeritus

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμε χαίρομαι για την απάντησή σου, δεν είμαι θεολόγος για να κάνω κάποια διατριβή πάνω στο θέμα (αλλά και να ήμουν δεν νομίζω πως θα έκανα τέτοιο θέμα) και δεν έχω και την πολυτέλεια του χρόνου, παρόλα αυτά κάποια πράγματα τα γνωρίζω.

  Τα ντοκιμαντέρ αν τα δεις εξηγούν πολλά, ο Χριστός παρουσιάζεται συμβολικά ως ήλιος,δεν είπα ότι οι πιστοί λένε κάτι τέτοιο, γι αυτό το έχω 'απομονώσει' κι όλας ανάμεσα στις γραμμές.

  Η λέξη αντιγραφή έχεις δίκιο, δεν είναι και η πιο κατάλληλη, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κάποια άλλη που να περιγράφει με ακρίβεια αυτό που συνέβη. Οι 'κοινοί τόποι' ανάμεσα στον χριστιανισμό και σε προγενέστερες θρησκείες από αυτόν παρά είναι τρανταχτές.
  Το παράδειγμα που φέρεις με τις δρυίδες, δεν μπορώ να το σχολιάσω γιατί δεν το γνωρίζω και θα ήταν αφελές από την πλευρά μου, μπορώ όμως να επεκταθώ και να υποστηρίζω αυτά που έγραψα. Δεν θεωρώ 'αντιγραφή' ένα κοινό χαρακτηριστικό, αλλά τα πολλά, αν δεις τα link που έχω παραθέσει θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ούτ' εγώ είμαι ειδικός (δεν θα έλεγα "θεολόγος" γιατί αυτοί δεν είναι θρησκειολόγοι, που θα είχε κάποια έννοια, αφού οι θρησκείες είναι κομμάτι της ιστορίας), αλλά παρόμοιες με του χριστιανισμού θεωρίες και τυπικά βρίσκει κανείς σε πολλές θρησκείες. Στην ουσία ο ένας πολιτισμός αντιγράφει τον άλλον, ξεκινώντας από την βασική αγωνία του ανθρώπου που είναι το δίδυμο "ζωή-θάνατος". Ανέκαθεν προσπάθησαν να εξερευνήσουν τα μυστήρια αυτά και οι πιο προφανείς οντότητες που συνδέονταν με αυτά ήσαν η γη και ο ήλιος. Ο ήλιος ήταν ο θεός της ζωής και η γη απορροφούσε τα νεκρά σώματα (εξ ου και οι χθόνιοι θεοί αντιπροσώπευαν τον θάνατο). Ομοιότητες πάρα πολλές. Και καλά κάνουν οι άνθρωποι και σκέφτονται φιλοσοφικά. Με την καθημερινότητά μας τι θέλουν οι θρησκείες και οι θρησκευτικοί φανατισμοί που έγιναν αιτία να μαρτυρήσουν και να πεθάνουν εκατομμύριοι άνθρωποι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή